fbpx

 Începe seara relaxat 

A fi fotograf într-un club nu e neapărat cea mai uşoară meserie. Se ştie prea bine că atunci când suntem obosiţi, devenim mai irascibili decât de obicei. Fotografia de club te pune faţă în faţă cu situaţii diverse, care îţi vor solicita mai mult sau mai puţin nervii. Începe-ţi seara relaxat şi încearcă să-ţi păstreazi calmul, indiferent de situaţie. Aceste lucruri te vor ajuta  să treci cu bine prin toate situaţiile dificile pe care le-ai putea întâmpina.

Prima impresie contează

Majoritatea cluburilor impun un anumit dress code. Dacă sunt interzise ţinutele sport, de exemplu, respectă această cerinţă. Indicat ar fi să observi înainte cum se îmbracă cei care freceventează acel loc. Îmbracă-te în aşa fel încât să nu ieşi în evidenţă, integrează-te cât mai bine în mediul în care fotografiezi. Aşa îi vei face pe oameni să se simtă confortabil atunci când eşti în preajma lor şi îi vei putea surprinde aşa cum îţi doreşti.

 Fii prietenos

Nu toţi se simt confortabil în fata unei camere foto şi, în general, oamenii au o problemă în a fi fotografiaţi. Sunt timizi, iar din cauza unor experienţe anterioare, pot avea impresia că nu sunt fotogenici. Fii prietenos cu ei, abordează-i cu răbdare şi tact şi conferă-le un sentiment de siguranţă. Pentru a-i linişti, le poţi arăta ulterior fotografia, pentru a le oferi o anumită încredere în ei. E recomandat să faci asta, mai ales dacă eşti în trecere printr-o anumită locaţie. Dacă eşti fotograful casei, în scurt timp nu vor mai exista probleme iar oamenii vor fi relaxaţi ori de câte ori te vor vedea cu o cameră foto. Aşadar, ţine minte: atitudinea ta faţă de cei pe care îi fotografiezi va determina atitudinea lor faţă de tine. Dacă tu vei zâmbi şi vei fi prietenos cu ei, in majoritatea cazurilor vei fi tratat la fel. Şi, foarte  important, respectă-le intimitatea! Unele persoane chiar nu sunt fane Facebook.

Şedinţele foto nu se fac într-o seară de club, deci nu te opri la o singură persoană

Deoarece fotografia de club e în mare parte fotojurnalism, încearcă să surprinzi totul, pentru că fiecare detaliu e important. În club vei întâlni persoane sau grupuri care îşi vor dori să te monopolizeze şi să te păstreze doar pentru ele. Încearcă să nu intri în astfel de jocuri şi acoperă tot clubul sau locaţia în care eşti. Niciodată nu vei şti în care colţ al unei incinte vei găsi cadrul cel mai reuşit.

Foloseşte aparatura potrivită

Nu uita că vei merge într-un spaţiu cu foarte puţină lumină, ceea ce va face ca fotografierea sa devină o provocare.  Aşadar, sfatul meu este să iei cu tine cele mai luminoase obiective pe care le ai. În aceeaşi ordine de idei, un bliţ extern poate fi o variantă foarte bună pentru a obţine o lumină mult mai potrivită, atât pentru intensitate, cat si pentru direcţie. Bliţul de pe aparat nu e o soluţie, întrucât nu e foarte flexibil din punct de vedere al direcţiei luminii şi mai are şi prostul obicei să orbească pe toată lumea.

Protejează-ţi aparatura

Cei din jur, cu siguranţă, nu vor face asta pentru tine. E bine să priveşti cu atenţie în jurul tău, pentru a preveni anumite accidente. În club se consumă alcool, uneori fără măsură. Fii atent la lovituri şi lichide vărsate pe aparat. Pentru că sticla obiectivului e mereu expusă, fiind mereu îndreptată spre oameni, e bine să o protejezi cu un filtru de protecţie.

Distrează-te fotografiind

Fii creativ şi dă tot ce ai mai bun de la tine, dar fă-o cu plăcere!

BONUS: Fii moderat

Ştim cu toţii că într-un club poţi găsi multe tentaţii. În cazul consumului de alcool, sfatul meu este să faci asta cu moderaţie. Lumina din club nu iţi va fi suficientă pentru un timp de expunere chiar atât de mic, încât să valsezi cu aparatul foto… 🙂


Flavius Neamciuc mai poate fi urmărit şi pe Facebook.