fbpx

Am avut inedita ocazie de a testa obiectivul Samyang Tilt&Shift 24mm f/3.5 ED AS UMC şi de a-i observa comportamentul şi necesitatea în fotografia de produs.

Menit să satisfacă atât în aplicaţii tehnice, acesta poate deveni un accesoriu extrem de creativ în mâinile unui artist, datorită propietăţii lui de a se juca cu perfecţiunea, doar este Tilt&Shift! Adică îţi permite să controlezi mult mai bine atât perspectiva, cât şi câmpul de profunzime.

În mod normal, planurile senzorului, lentilelor şi focusului sunt paralele, iar controlul câmpului de profunzime este controlat de diafragmă, dar nu întotdeauna este suficient. În fotografia de produs întâlnesc des provocarea de a fotografia produse care necesită claritate pe toată suprafaţa lor. Lucru imposibil de realizat chiar şi cu cea mai strânsă diafragmă (şi nu e recomandat datorită fenomenului de difracţie a luminii, care devine mai vizibil pe măsură ce diafragma este mai închisă), astfel îmi rămân două soluţii: să fac focus stacking sau să  utilizez un obiectiv ce are funcţia Tilt.

Focus stacking reprezintă realizarea de mai multe fotografii din aceeaşi locaţie, dar cu puncte de focus diferite şi alipirea lor la post-procesare. O metodă care se dovedeşte a fi ineficientă atunci când numărul de produse creşte. Funcţia Tilt are la bază principiul Scheimpflug şi astfel, prin schimbarea planurilor focale, îţi permite un control semnificativ îmbunătăţit al câmpului de profunzime. În exemplul de mai jos vedeţi cum la aceeaşi diafragmă, acest obiectiv mi-a permis realizarea clarului corespunzător.

Funcţia TILT

Funcţia Tilt

Reglat în sens opus micşorează câmpul de profunzime şi poate crea un efect de macro.

Funcţia Shift este cea care se joacă cu perspectiva, o poate corecta sau o poate distorsiona, necesară în fotografia de arhitectură poate fi de folos şi în cazul fotografierii unor produse geometrice cu laturi bine definite, dintr-o perspectivă ascendentă sau plonjantă, dar admit că în ziua de azi acest efect poate fi realizat mult mai uşor prin postprocesare decât în cazul funcţiei Tilt.

shift

Funcţia Shift

Un alt avantaj al acestui obiectiv este claritatea constantă pe toată suprafaţa cadrului. Multe obiective au tendinţa de a pierde din claritate şi luminozitate spre marginea cadrului, lucru care se observă cu precădere la senzorii full frame, ai căror extremităţi sunt mult mai apropiate de marginile cercului de formare al imaginii (diametrul conului de lumină format între obiectiv şi senzor). Obiectivele Tilt&Shift dispun de un cerc semnificativ mai mare, care încadrează mult mai bine senzorul şi elimină acest risc. Am rămas plăcut impresionat de distanţa minimă de focus (20 cm), de precizia controlului manual, cât şi de construcţia solidă a acestuia.


Alex Vancu mai poate fi urmărit pe site-ul său şi pe Facebook.